• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Akdeniz Caddesi'nde yeni açılan Diyanet Binası'nda esnaf ve iş adamlarımızla 26 Aralık Cumartesi günü saat 10:00'da tanışma - kaynaşma kahvaltısı yapılacaktır.


İstanbul Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. (Montaigne)
Sponsorlarımız
Gezilecek Yerler


  • TOPKAPI SARAYI

            15.yy.dan 19.yy.a kadar Osmanlı Padişahlarının yaşadığı Topkapı Sarayı, muhteşem mimarisi ve barındırdığı değerler ile İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir.  

 

  • AYA İRİNİ KİLİSESİ

            Aya İrini Kilisesi, aynı zamanda St. Eirene olarak da anılmaktadır ve tarihi 6.yy'a uzanmaktadır. Kilise İstanbul tarihi yarımadada Topkapı Sarayının 1. avlusunda bulunmaktadır. Aya İrini Kilisesi, İstanbul'un en eski Bizans kiliselerindendir.  

 

  • SULTAN III. AHMET ÇEŞMESİ

            1728 yılında yapılan Sultan III. Ahmet Çeşmesi, tarihi yarımadada Topkapı Sarayı'nın girişinde bulunmakta ve barok tarzı büyüleyici mimarisiyle bölgenin önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır.  

 

  • İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

           İstanbul Arkeoloji Müzesi, dünyanın en zengin müzelerinden birisi olarak kabul edilmekte, İstanbul tarihi yarımadada yer almakta ve önemli İstanbul müzeleri arasındadır. İstanbul Arkeoloji Müzesinde Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Erken, orta ve geç bronz dönemi, Helen, Roma ve Bizans dönemine ait nadide eserleri barındırmaktadır.  

 

  • ÇİNİLİ KÖŞK

           13-19 yy. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait seramik ve çiniler kronolojik sıralı sergilenmiştir 16 yy. İznik yapımı çiniler müzenin önemli eserleridir. Binanın içi bozdan boya beyaz, kahverengi, lacivert, firuze çinilerle süslenmiştir. Firuze çiniler altı köseli, bunlarin arasına serpiştirilen lacivert çiniler ise ücgen seklindedir. Bugün de sanatseverlerin hayranlıkla seyrettiği çinilerin güzelliği sebebiyle Çinili Köşk olarak isim verilmiştir. Ayrıca burada Fatih sultan Mehmet ile ilgili eşyalar da sergilenmektedir.  

 

  • SULTANAHMET CAMİİ

            17.yy da Sultan I.Ahmet tarafından yaptırılan Sultanahmet Camii, tarihi yarımadada muhteşem mimarisi ve 6 minaresi ile şüphesiz İstanbul'un ve dünyanın en güzel mimari yapılarından ve camilerinden birisidir. Sultanahmet meydanının ve tarihi yarımadanın en görkemli ve her yerden görünen camiisi olan Sultanahmet Camii, 1609-1616 yılları arasında 14 yaşında padişah olan I.Ahmet tarafından Sinan ekolünden gelen Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Muhteşem İznik çinileri ile süslü olan Sultanahmet Camii'ne mavi çinilerinden dolayı "Mavi Camii" de denilmektedir.  

 

  • SULTANAHMET MEYDANI

            Tarihi yarımadanın en popüler yeri olan Sultanahmet Meydanı, aynı zamanda Hipodrom ve At Meydanı olarak da bilinmektedir. Burası İstanbul'un en çok turist çeken ve yerli yabancı herkesin en çok ziyaret ettiği meydanlardandır. Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve daha nice tarihi eserler buradadır.  

 

  • AYASOFYA MÜZESİ

           325 yılında Bizans İmparatoru tarafından kilise olarak yaptırılan Ayasofya Müzesi, 537 yılında yeniden inşa edilmiş ve İstanbul'un fethi sonrasında Sultan II.Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir. Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilen Ayasofya, günümüzde Müze olarak hizmet vermekte ve İstanbul'da mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi konumunda ve ayrıca önemli İstanbul müzeleri arasındadır. 

 

  • TÜRK VE İSLAM ESERLERİ MÜZESİ

            Türk ve İslam Eserleri Müzesi, İstanbul tarihi yarımadada İbrahim Paşa Sarayında bulunmakta ve el yazması Kuran-ı Kerim'ler, minyatürler, antik halılar gibi eşsiz Türk ve İslam eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müze, önemli İstanbul müzeleri arasındadır.  

 

  • YEREBATAN SARNICI

            Yerebatan Sarnıcı aynı zamanda Bazilika Sarnıcı olarak da adlandırılmakta ve 140x70 metre boyunda 336 adet sütunlu ve 80.000 metreküp su alma imkanına sahip bir su deposu hüviyetindedir. Sarnıç, Bizans ve Roma dönemlerinde su ihtiyacını karşılamak üzere yapılmıştır. Osmanlı Dönemi'nde ise sarnıç daha çok sulama için kullanılmıştır.Yerebatan Sarnıcı şüphesiz İstanbul'un en çok turist çeken yerlerinden birisi. Tarihi Yarımada'da Sultanahmet Meydanı'nın yakınında Divan Yolu üzerinde bulunan Yerebatan Sarnıcı, İstanbul'un en büyük sarnıçlarından ve İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisidir.  

 

  • MOZAİK MÜZESİ

            Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, İstanbul Tarihi Yarımada'da Sultanahmet Camii yakınında bulunmakta ve Bizans Saraylarına ait sayısız mozaiğe ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda önemli İstanbul müzeleri arasındadır.  

 

  • DİVAN YOLU

            Sultanahmet Meydanı ile Beyazıt Meydanı arasında tramvay yolu olarak da bilinen Divan Yolu, çok sayıda turistik mağaza, cafe ve restoranıyla canlı bir konumdadır.

 

  • ÇEMBERLİTAŞ

            Konstantin Formu’nun tam ortasında yer alan bir Roma eseridir.Konstantinopolis’in başkent olması onuruna Roma’dan getirilmiştir. Çemberlitaş meydanı, İstanbul’un 7 tepesinden birisidir (ikinci tepe olarak kabul edilir).  

 

  • CAĞALOĞLU

            Cağaloğlu, Evliya Çelebi'nin belirttiğine göre, Osmanlı Dönemi'nde Ekabir Saraylarının bulunduğu bir semtti.1870'lerden sonra ise Cağaloğlu, Türk Basının merkezi haline gelmeye başlamıştır.1990'ların ortasına kadar Türk basının merkezi olarak anılmasına rağmen birçok büyük gazetenin bu semtten taşınmasıyla eski etkisini kaybetmesine rağmen hala o günlerin etkisi olan kentin kültür merkezi olması durumu az da olsa semtte görülmektedir.

 

  • KAPALI ÇARŞI

            Beyazıt'ta bulunan Kapalıçarşı İstanbul'un en popüler çarşısı. Labirent şeklinde sokakları ve geçitleriyle 4,000 den fazla mağaza ve dükkanı barından Kapalı Çarşı özellikle turistlerin çok rağbet ettiği bir mekan ve aynı zamanda İstanbul'un ticaret merkezi statüsünde. Burada her zevke ve bütçeye uygun bir şey bulmak mümkün. Kapalı Çarşı, çok sayıda mağaza, iş hanı, atölye, lokanta, dükkan, kahve ve cami barındıran bir alandır. Kapalı Çarşı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.  

 

  • TÜRK HAT SANATLARI MÜZESİ

            İstanbul tarihi yarımadada Beyazıt Meydanında yer alan Türk Hat Sanatları Müzesi, Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı olup II. Beyazıt Külliyesine ait olan Beyazıt Medresesi içinde yer almaktadır. Türk Hat Sanatları Müzesinde Kûfî yazmalı Kur'an-ı Kerimler, Risâleler, Hint ve Mağrip hatlı yazma eserler, levhalar, Nesih Kur'an-ı Kerimler ve ahşap kat'ıa eserler, Muhakkak Kur'an-ı Kerimler ve sülüs levhalar, Tâlik yazma ve levhalar- istifli yazılar, Sülüs ve aynalı yazılar, Tuğralar, nesih Ku'ran-ı Kerimler, Hattat padişahlara ait, sülüs ve muhakkak yazmalar, İcâzetler, Hilyeler, Hanım hattatlara ait işleme yazılar, Meşkler, muhakkak Kur'an -ı Kerimler, Etnografik teşhir, Sülüs ve nesih murakkaklar, Kutsal Emanetler olmak üzere toplam 14 teşhir bölümü bulunmakta ve nadide eserler sergilenmektedir.  

 

  • BEYAZIT CAMİİ

            Tarihi Yarımadada Beyazıt meydanının hemen yanında bulunan Beyazıt Camii, 1505 yılında Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırılmış olup önemli İstanbul camileri yer almaktadır. Döneminde Beyazıt Külliyesi olarak yaptırılan bölgede camii, medrese, hamam, mutfak, kervansaray ve konaklama yeri bulunmaktaydı. Bunlardan mutfak ve kervansaray halen İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi olarak hizmet vermektedir. Dönemin medresesi ise Türk Hat Sanatları Müzesi olarak hizmet vermektedir.

 

  • BEYAZIT MEYDANI

            Beyazıt Meydanı, Sultanahmet'ten Beyazıt istikametinde Divan Yulu'nun sona erdiği yerde bulunan ve yine turistlerin ve İstanbulluların sık ziyaret ettiği bir meydandır. Kapalı çarşı ve Sahaflar çarşısı da buradadır.  

 

  • BEYAZIT KULESİ

           Beyazıt meydanında bulunan Beyazıt Kulesi de tarihi yarımadaya hakim bir konumda önemli kulelerden birisi. Beyazıt Kulesi akşamları hava durumunu gösteren ışıklarıyla şehre ayrı bir güzellik katmakta.  

 

  • SAHAFLAR ÇARŞISI

            Beyazıt meydanı yakınında bulunan Sahaflar Çarşısı da İstanbul'un vazgeçilmezlerinden. Burada sayısız kitap dükkanı, ikinci el kitaplar, antika ürün satan mağazalar ve sokak seyyarları bulabilirsiniz.  

 

  • SÜLEYMANİYE CAMİİ

            Kanuni Sultan Süleyman'ın onuruna Mimar Sinan tarafından 1550-1557 yılları arasında yapılan Süleymaniye Camii de muhteşem mimarisi ve İstanbul'a hakim konumu ile ziyaretçilerin büyülemektedir. Klasik Osmanlı mimarisinin en önemli örnekleri arasında sayılır. Mimar Sinan, “Kalfalık dönemi eserim” dediği Süleymaniye Camii’nin içerisindeki akustiği farklı teknikler kullanarak mükemmel hale getirmiştir. 53 metre yüksekliğinde, 26.5 metre çapındaki merkezi kubbeyi, fil ayağı denilen dört büyük paye taşır.  

 

  • KARİYE MÜZESİ

           Edirnekapı'da bulunan Kariye Müzesi, 14 yy. Bizans resim ve mozaik sanatının seçkin örneklerinin sergilendiği önemli İstanbul müzeleri arasındadır. Eski Yunancada kırsal alan anlamındaki "Khora" sözcüğünden gelen Kariye'nin tarihine baktığımızda, 5.yy'da yapılan şehir surlarından önce sur dışında bir şapelin varlığı bilinmekte ve 527-565 yıllarında Justinianus tarafından bu şapelin yerine ilk Khora Kilisesi inşa ettirilmiştir. Günümüze ulaşan yapı ise 11.yy'dan kalmadır.  

 

  • KALENDERHANE CAMİİ

            Fatih Beyazıt arasında 12.yy Bozdoğan Su Kemeri yakınında bulunan Kalenderhane Camii, Osmanlı döneminde dervişler için yaptırılmış güzel camilerden birisi ve aynı zamanda önemli İstanbul camileri arasında yer almaktadır.  

 

  • FATİH CAMİİ

            Fatih Camii, 1463 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup Fatih semtinde bulunmaktadır. Bünyesinde medrese, hastane, kütüphane, kervansaray ve hamam barındırmaktadır.  

 

  • ŞEHZADE CAMİİ

            Beyazıt semtinde bulunan Şehzade Camii, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mehmet'in anısına 1544-1548 yılları arasında yaptırılmıştır.  

 

  • TEKFUR SARAYI

            Edirnekapı ilçesinde bulunan Tekfur Sarayı, Bizans döneminden günümüze kadar gelmiş tek saraydır. Tekfur Sarayında 12. yy.a ait Bizans kalıntıları görülebilmektedir.  

 

  • SAMATYA

            İstanbul'un Avrupa yakasında sahilyolunda Yenikapı'dan sonra yer alan ve eski bir Rum semti olan Samatya, balıkçı dükkanları, restoranları, meyhaneleri ve İstanbul'un meşhur et lokantalarından Develi'nin bulunduğu meydanı ve tarihi yapılarıyla ünlüdür. Aynı zamanda yeni adı da Kocamustafapaşa'dır. Samatya'da gezilecek ve görülecek yerler arasında Samatya meydanı, Balık Müzesi, tarihi evlerin bulunduğu güzel sokaklar, Surp Kevork Kilisesi, Aya Nikola Kilisesi ve Agios Minas Kilisesi başta gelmektedir.  

 

  • YEDİKULE

            Yedikule, İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı mahallelerden biridir. Semtte, Bizans döneminde beş kule bulunmaktaydı. İstanbul'un Türklerce ele geçirilmesinin ardından semtteki kulelere iki yeni kule daha eklenmiş ve toplam 7 kule barındıran semt bu dönemden sonra Yedikule olara adlandırılagelmiştir. Osmanlı egemenliğinde, semtteki kuleler uzun yıllar zindan olarak kullanılmış; bu zindanlarda özellikle devlet görevlileri ve hanedan üyeleri tutulmuştur. Yedikule semti surların, kulelerin ve çok sayıda tarihî Osmanlı evinin yanı sıra onlarca tarihî cami ve çeşmeye de ev sahipliği yapar. Semt mimarisinde Bizans döneminden kalıntılar da gözer çarpar. Yakın zamana değin önemli bir gayrimüslim nüfus barındıran semtte Rum ve Ermeni kiliseleriyle azınlık okulları da bulunur.  

 

  • ŞEHİR SURLARI

            İstanbul Surları, İstanbul'un çevresinde bulunan, Doğu Roma zamanında yapılmış şehir duvarlarıdır. İstanbul'un etrafını çeviren surlar tarihte 5. yüzyıldan başlayarak inşa edilmiş, yıkılmalar ve yeniden yapmalarla dört defa elden geçmiştir. Son yapımı MS 408'den sonradır. II. Theodosius (408-450) zamanında İstanbul surları Sarayburnu'ndan Haliç kıyısı boyunca Ayvansaray'a bu taraftan, ve Marmara kıyısı boyunca Yedikule'ye, Yedikule'den Topkapı'ya, Topkapı'dan Ayvansaray'a uzanıyordu.Surların uzunluğu 22 km'dir. Haliç surları 5,5 km, kara surları 7,5 km, Marmara Surları 9 km'dir.

Tayid - Tarihi Yarımada İşadamları ve Yöneticileri Derneği

© Copyright 2019  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top